HTML

A kuplung általános leírása

2011.12.18. 19:20 kuplungalkatrész

 

Az autó egyik legfontosabb alkatrésze a kuplung, Anélkül az alkatrész nélkül nem is lenne lehetséges a mai világban a biztonságos közlekedés. Főtengelykapcsolóként is szokták még emlegetni a kuplung alkatrészt. Az autóban több tengelykapcsoló is megtalálható, általában a tengelyek végén. Feladatukat tekintve az a dolguk hogy különböző fordulatszámú alkatrészeket össze szinkronizálja. A kuplung ilyen tekintetben kicsit különc hiszen ez az alkatrész a motor és a sebváltó között helyezkedik el. Fő feladata a motor által előállított energia továbbítása a sebváltóhoz. Fontos hogy az energiát nem csak továbbítja, hanem szabályozni is tudja. Ezt úgy lehet megtenni hogy a sofőr a pedállal úgymond csúsztatja a kuplungot. Ez például elengedhetetlen a rángatózás mentes elinduláshoz, valamint sebváltásnál is a kuplung miatt lehetséges az akadás mentes fokozat váltása. Hogy mikor is találták fel ezt az alkatrészt? Senki nem tudja biztosra de talán az ipari forradalom időszakára és a közgépek megjelenésének idejére tehető vissza a kuplung feltalálása.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mi is a kuplung szerepe az autóban?

Mint a fentiekben említettem, A kuplung fő feladatát tekintve a motor és a sebváltó összekapcsolására szolgál. Továbbítja a motor által előállított nagy mennyiségű nyers energiát a sebváltó felé. Emellett szabályozza is azt hogy a sebváltó gördülékenyen válthassa a fokozatokat menet közben. Szinte az autó minden mozzanatánál jelentőséggel bír a kuplung. Elindulni csak nagyon nehezen tudnánk nélküle, például az autóban nem is lenne üresjárat, így ha azt beindítanánk akkor rögtön elindulna nagy rángatózások közepette. Ez például a lengéscsillapító élettartamát is nagyban lerövidítené.

A kuplung fajtái

Alap helyzetben, működési elvét tekintve kéttípusú kuplung különböztethető meg. Ez a két típus a hidraulikus és a mechanikus kuplung. Mind a kettő súrlódáson és csúsztatáson alapszik, csak az egyik (a mechanikus) a szilárd testek súrlódását használják, addig a hidraulikus folyadéksúrlódást használja ki, ez általában gördülékenyebb működést tesz lehetővé és könnyebb sebességváltást.

Vannak még más szempontok is miszerint lehet megkülönböztetni a kuplung típusait.

-          Hogyan viszonyul a tengelyekhez a nyomaték átvitele során

-          Állandó jelleggel vagy csak szakaszosan továbbítják az energiát

-          Oldható és fix állapotú kuplungok melyek különbsége abban rejlik hogy működés közben változtatható e állapotuk

-          Milyen súrlódási elven alapszik, ez ugyebár lehet hidraulikus és mechanikus is, bár ezeknek kombinációi is előfordulhatnak

-          Léteznek dupla kuplunggal rendelkező járművek is, igaz magasabb árkategóriában, a két kuplung még gyorsabb és gördülékenyebb váltást biztosítanak.

A hidraulikus kuplungot jellemzően autóbuszoknál illetve nagyobb gépjárműveknél alkalmazzák, mint például a kamion. Bár a legjellemzőbb felhasználási területe a kuplung használatának a fűtésszabályozás. A hidraulikus kuplung nem alkalmas gyors váltásra ezért nem jellemző személyautókban.

1 komment

Címkék: kuplung lengéscsillapító

A bejegyzés trackback címe:

https://kuplungok.blog.hu/api/trackback/id/tr83473889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása